Pages

Tuesday, September 14, 2010

Sepetalcek dan 4

Kot sem omenila nekje na zacetku dojencki dobesedno hrepenijo po umirjenih, samozavestnih starsih, ki z njimi ravnajo odlocno, jih cvrsto drzijo v narocju tesno stisnjene ob njihovem telesu. Tesna, cvrsta blizina odrasle osebe-po moznosti mame in oceta otroka navdaja z notranjim obcutkom varnosti in zavetja. Morda ga spominja na prijetno utesnjenost v maternici, ki ga je varovala med nosecnostjo.
Ce imate pomisleke kako cvrsto lahko rokujete z otrokom, poiscite starejso izkuseno babico, ki dela v porodnisnici ali na neonatalnem oddelku in jo pavabite na hisni obisk. Opazujte jo kako rokuje z otrokom pri vsakodnevnih opravilih. Ni pomembno ali ob tem obcutite odpor ali obcudovanje, pomebno je le to, da jo POSNEMATE. PRETVARJAJTE SE, DA STE TUDI VI PO POKLICU BABICA IN POVSEM RUTINSKO IN SAMOZAVESTNO OPRAVLJATE SVOJE DELO. ( SEVEDA Z OBILO LJUBEZNI) potrebujete le dovolj siroko posteljo ali podlago saj ni nic hudega, ce se vam otrocicek malce "zakotrlja" po postelji, ko boste vadili SIGUREN PRIJEM.
To je najboljsa vaja, ki vam bo zelo koristila pri vzpostavljanju stika z novorojenim otrokom,
Tudi, ce boste za trening porabili vec casa kakor nekdo drug, NIKOLI ne ponujajte otroka bolj spretnim druzinskim clanom,sicer se vam lahko zgodi, da bo vas lastni otrok v sosedinem narocju VEDNO popolnoma miren in zadovoljen, pri vas pa jokav in nemiren. VERJEMITE: Grozljiv obcutek za ze tako custveno povsem zmedeno mamico.
ZAKAJ je cvrst prijem Sepetalcku tako pomemben?

Naslednje navodilo, ki se ga moramo drzati je REDNA VSAKODNEVNA MASAZA DOJENCKA, KI JO IZVAJAMO DOSLEDNO PRAV TAKO KOT DOSLEDNO HRANIMO IN PREVIJAMO OTROKA. ( MORA POSTAT DEL DNEVNIH RITUALOV, BREZ IZGOVOROV: JOJ DANES SE PA NISMO USPELI ZMASIRAT)

Dalec od tega, da je masaza dojenckov izum zahodne razvajene civilazije. V tradicionalnih starih skupnostih  kulture novorojene otroke in mamice SE DANDANES masirajo dvakrat dnevno, saj  verjamejo, da je cvrsta masaza novorojenega otroka zivljenjsko pomembna za njegovo zdravje in razvoj, saj mu pomaga vzpostavljat in razvijat delovanje pomebnih telesnih funkcij in organov.
Moje 26 letne izkusnje kazejo na neprecenljivo vrednost masaze od rojstva dalje, saj je razlika med redno in cvrsto masiranimi otroci ter ne masiranimi ogromna.

Se spominjate mojega vprasanja ali zelite kljub dojencku imeti dovolj casa za kvaliteten pocitek in mirno nocno spanje?
Ponavljam, CVRSTA MASAZA (ZNANJE TEHNIKE SPLOH NI POMEMBNO!) JE EDEN IZMED osnovnih POGOJEV ZA VASE IN OTROKOVO ZDRAVJE IN RAZVOJ, MIRNE NOCI IN VESELE DNEVE.
S cvrstim prijemom nezavedno pomagamo otroku naravnati kostno misicini sistem. Deluje osteopatsko na misice, sklepe, zivce. Aktivira parasimpaticni zivcni sistem, ki otroka umirja in ga navdaja z obcutki srece ter zadovoljstva. Najvaznejse in najmanj poznano dejstvo pa je, da redna cvrsta masaza pomaga iz dojenckovega fizicno neaktivnega telesa odstranjevati MUKUS oz. sluz, ki je vzrok najpogostejsih tezav s katerimi se srecujemo v odbobju od rojstva do dveh let.
Kot nujno terapevtsko sredstvo bi jo bilo potrebno uvesti pri otrocih, ki so imeli tezke vaginalne porode ( zastoj v porodnem kanalu, vakum, klescni porod), posebej pa pri otrocih rojenih s carsckim rezom in epiduralno anastezijo.

PS         MASAZA JE VSAJ TAKO POMEMBNA KOT HRANA!

No comments:

Post a Comment